Thursday, March 13, 2008

Alkohol

Kombinace alkoholu s jinými látkami
Všechny kombinace drog jsou rizikové a přináší víc nevyzpytatelných nebo nebezpečných účinků než jednotlivá droga samotná, navíc se účinky nesčítají, ale násobí. Riziková je tedy i kombinace alkoholu a jiných drog, především těch, které mají tlumivý efekt na centrální nervový systém (opiáty, tlumivé léky – benzodiazepiny, barbituráty), kdy se zesiluje tlumivý účinek a může dojít až ke smrtelnému předávkování. Kombinace alkoholu a marihuany většinou vede k zesílení negativních účinků obou končícím zpravidla nevolností a zvláště pak k zesílení nepříjemných stavů v kocovině, taktéž kombinace mnoha vykouřených cigaret a alkoholu je dobrý start pro nepříjemné střízlivění.

Alkohol a těhotenství
Pití matky v průběhu těhotenství může mít mnoho negativních následků, od většího rizika potratu přes nízkou porodní váhu (což znamená, že dítě je oslabené) až po nejvážnější postižení, jímž je fetální alkoholový syndrom (FAS). U dítěte s FAS se kromě charakteristických fyzických rysů a psychického poškození objevuje nejzávažnější projev a to je mentální retardace, která není ovlivnitelná prostředím, léčbou, vzděláváním a je přetrvávajícím problémem. Samozřejmé je, že pití rodičů po narození dítěte jeho zdravému vývoji rozhodně také neprospívá a děti alkoholiků mívají vážné psychické potíže, ať už dědičného charakteru nebo dané špatnou rodinnou situací a výchovou, kdy trpí především nezájmem rodičů a jejich nevyzpytatelností ve výchově.

Alkohol a některá onemocnění aneb - kdy je lépe alkohol neužívat
Pokud trpíte chorobami jater, ledvin, onemocněním trávicího traktu, alkohol raději nepijte. Stejně tak, pokud trpíte psychickými potížemi, užívání alkoholu může vaše problémy prohloubit. Pokud užíváte léky, obzvlášť léky s účinkem na psychiku, zjistěte si, zda se užívání léků slučuje s alkoholem. Obzvlášť rizikové jsou látky s centrálním tlumivým účinkem, viz výše.

Léčba
Člověk, který má problémy s alkoholem a má zájem o léčbu, se může obrátit na AT poradnu nebo oddělení (poradna pro problémy s alkoholem a s jinými toxikomaniemi), kde si může zjistit podrobnosti o léčbě nebo přímo v rámci poradny absolvovat ambulantní léčbu. Nebo lze zvolit léčbu v psychiatrické léčebně, kde se specializují na léčbu závislostí. Existují také svépomocné skupiny, které v současnosti fungují i v ČR a mají poměrně značnou obec příznivců z řad lidí, kterým pomohli v cestě k abstinenci, a to jsou skupiny AA – Anonymních alkoholiků. Adresy na zařízení najdete v rubrice Kontakty.

Omezení užívání alkoholu v ČR.
Užívání alkoholu, který je legálně v ČR dostupný, je omezeno některými právními předpisy. Z těch základních: zákaz podávání alkoholu nezletilým do 18 let, zákaz řídit auto pod vlivem alkoholu a další omezení týkající se užívání alkoholu při práci. Podrobnější informace najdete v rubrice Drogy a zákony. K tomu, proč se nebezpečné pod vlivem alkoholu řídit (zvláště pro ty, kteří to dělají). Po požití i malého množství alkoholu je vyšší sklon riskovat, přeceňovat se, horší odhad vzdálenosti, reakční čas se prodlužuje, při vyšší hladině alkoholu se objevují poruchy rovnováhy, nebezpečí spánku během řízení. Zvýšené riziko nehody trvá i v kocovině. Dopravní nehody pod vlivem alkoholu bývají těžší. Častější je výskyt mnohočetných poranění, častější jsou i smrtelné nehody.

Labels: