Tuesday, April 11, 2006

Přes 90% selat se odstavuje ve 28 – 31 dnech, hmotnost min. 5 kg

Po odstavu – zpočátku se podává stále prestarter
Od hmotnosti 7 - 8kg (stáří asi 35 dní) se podává starterová směs ČOS
dávka ad libitum, má již produkční funkci – zajišťuje denní přírůstek 340 – 400 g
denní spotřeba směsi 300 – 800 g /den – průměrně 680 g
obsahuje menší procento mléčných produktů a vyšší procento obilovin

Časný odstav představuje pro selata kritické období – hlavním faktorem je přechod na zcela jiný způsob výživy – častý výskyt zdravotních poruch
zabezpečit dostatečný příjem energie po odstavu – včasný návyk na pevnou stravu
- doplňky sladidel a zchutňovadel
přídavky acidifikátorů nebo kultur laktogenních bakterií – snížení pH v trávicím traktu
- zajistí se účinné trávení bílkovin v žaludku a potlačí rozvoj patogenní mikroflóry