Wednesday, June 21, 2006

Pomoc

je přitom poměrně jednoduchá. Stačí energii zase z hlavy odvést jinam. Můžeme ji stáhnout zpět do oblasti pánevního dna, nebo energii poslat do místa, kde máme v těle nějaký zdravotní problém a využít tak její léčivý potenciál.

K rozvedení energie po těle můžeme použít například známé taoistické cvičení, při kterém energii vedeme po tak zvané mikrokosmické dráze. Po Zadní střední dráze (po páteři) ji vedeme z pánve vzhůru přes temeno hlavy až na patro a odtut přes špičku jazyka (který se patra dotýká) ji po Přední střední dráze vedeme zase dolů do pánevního dna. Tato technika se nazývá otevření mikrokosmického okruhuAsi se s tím už někdy potkal každý. Začneme pracovat s energií (v celku nezáleží na tom, jestli použijeme cvičení jogínská, tantrická či nějaká jiná) a najednou máme pocit, že nám někdo nafoukl hlavu. Nejprve si všimneme neurčitého "přetlaku" v hlavě a nakonec nás ta hlava začne doopravdy bolet.
Jiná technika spočívá ve vedení energie středem páteře (respektive sušumnou) vzhůru až nad temeno hlavy, odkud ji jako zlatý déšť necháme vrátit dolů a oživit při tom celé naše tělo.