Monday, March 17, 2008

Alkoholismus

Alkoholismus - rodinná nemoc


Znáte-li ve svém okolí někoho - přítele, spolupracovníka, či člena rodiny - kdo je závislý na alkoholu, pravděpodobně jste už zjistili, jak zničující chorobou může alkoholismus být. Nejen, že polapí do svých sítí alkoholika samotného, ale navíc postihne i prostředí, jež ho obklopuje - jeho rodinu, či pracoviště. Díky silným citovým vazbám je zvláště ohroženou skupinou bezprostřední alkoholikova rodina - její členové se často stanou stejnou obětí alkoholismu jako samotný alkoholik. Východisko ale existuje - a to jak pro rodinné příslušníky, tak pro alkoholika - a každý zúčastněný může přispět k jeho realizaci.

ALKOHOLISMUS JE ŠKODLIVÁ ZÁVISLOST NA CHEMICKÉ LÁTCE
První věc, kterou byste o alkoholismu měli vědět je, že nejde o charakterovou vadu či morální chybu. Alkoholismus je návyková nemoc, jejíž oběti jsou psychicky i fyzicky závislé na chemické látce - alkoholu. Alkohol se stává součástí chemických procesů jejich těla a ovládne tak jejich chování a myšlení. Jednoduše řečeno, alkoholici se ocitají v pasti.

Stupně závislosti

Rané stadium
Zpočátku se alkohol chová jako přítel, který pomáhá vypořádat se s různými nepříjemnými pocity. Lidé pak postupně začnou pít alkohol více a častěji a přestat s pitím se pro ně stává čím dál těžším úkolem. Tolerance k alkoholu pak narůstá, takže alkoholik musí pít stále víc, aby dosáhl stejného účinku. Alkoholik tedy kupříkladu začne pít tajně, první sklenky pije "na ex" , anebo dokonce pije alkohol (jakousi startovací dávku) před samotným pitím ve společnosti.

Střední stadium
Jak alkohol postupně ovládá jejich život, závislost u alkoholiků narůstá. Stávají se nespolehlivými a postupně se začínají stranit ostatních lidí, opouštějí jiné zájmy, než je alkohol. Někdy pijí denně, často tajně a čím dál namáhavěji se pokoušejí udržet své pití pod kontrolou. Mohou přijmout určitá pravidla, stanovit si v pití jistá omezení, či se dokonce pokusit nějaký čas abstinovat. Alkoholikem nemusí nutně být jen fyzicky závislý člověk. Může jít o člověka, který trpí závislostí psychickou.

Pokročilé stadium
Závislost na alkoholu se stává dominantní tehdy, když alkohol zcela převezme kontrolu nad jejich životem. Alkoholici trpí ztrátou cílů a neschopností nést zodpovědnost. I jejich myšlení je zcela ovládnuto drogou, jíž alkohol je. Trpí rovněž pocitem nedefinovatelného strachu a nedůvěry, vyhýbají se ostatním lidem.V tomto stádiu už pít musí, aby zabránili abstinenčním příznakům.

Labels: