Thursday, October 09, 2008

Lektvary

Pohlavní orgány
poševní záněty, svědění rodidel apod. - Měsíček přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat, používejte jak formou čajů tak koupelí

Porucha trávení způsobená úzkostí či nervovým vypětím, vhodné pro děti i starší lidi
Heřmánek přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Porucha trávení - nechutenství, nadýmání, zácpa, žaludeční vředy a utišení kolik
jalovec - bobule jíme následovně : 1 den - 4 bobule, 2 den - 5 b., 3 den - 6 b., 4 den - 7 b. atd až do deseti bobulí. Pak se denní příděl jalovčinek opět snižuje , až dosáhneme počtu 5 bobulí.

Posílení ledvin
čerstvé listy a kořen pampelišky 450 g, čerstvé zelené listy broskvoně 450 g, čerstvé listy a kořen pampelišky 450 g. Jalovčinky necháme přes noc nabobtnat ve vodě. Bobule smícháme s olejem a zahříváme 30 min na mírném plameni. Můžeme scedit.

Prochlazení
Jalovec přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme.

Prvosenkové víno
4,5 l květů prvosenky a 1,75 kg krystalového cukru, přidejte kůru ze tří citrónů a 4,5 l studené pramenité vody. Na konec přidejte 30 dkg čerstvých kvasinek. Směs promíchávejte každý den a po dobu 1 týdne. Poté ji nalijte do demižónu společně se šťávou ze tří citrónů a ponechte kvasit. Po ukončení kvasného procersu demižón zazátkujte a uložte na 8 - 9 měsíců. Stočte do láhví. Víno by mělo být čiré, žluté barvy a likérové chuti.

Prvosenkový sirup
450 g čerstvých květů prvosenky přidejte do 900 ml vroucí vody. Nechejte vařit. Přimíchejte tolik cukru, aby směs nabyla sirupové konzistence. Použití: závratě, nervové potíže, bolesti hlavy, nespavost dětí.